måndag 3 oktober 2011

Timmerkörning på Billebergs ägor

Då är det igång; höstens timmerkörning. Nordsvenska hästarna Damm, Lukas och Walle drar ut virke från ett ca. två hektar stort område på Billebergs ägor beläget mellan Svenljunga och Sexdrega, Västra Götaland.
Hästarna har hjälp av kuskarna och en fin griplastarvagn. Terrängen är enkel och arbetet går fint för den lilla skördarens förare har lämnat lagom stora gator att dra detta ekipage igenom. Det är mycket trångt på en del ställen, fast det ibland inte är kvar många centimeter tillgodo.
Speciellt blir det när det är trespann som drar, för ekipaget är brett och långt som en lastbil så både hästarna och kusk är  riktiga proffs. Det är ett rent nöje att se detta arbete på nära håll!
Svårigheten för kusken är att köra mellan stående träd i kombination med att griplastarvagnen väger mer än tre ton fullastad, dragen av levande kraft,  vilket gör det än mer fascinerande.
Motiveringen att gallra så här med liten skördare och få virket utdraget ur skogen med hästar för en skogägare är enkel: Skogen kan gallras på ett bättre, mer vinstrikt och mindre förstörande sätt. Det blir mer virke kvar vid slutavverkning helt enkelt. Den lilla skördaren gör små gator i skogen och hästarna fördärvar ingen mark under sig eller rötter till växande träd. Kan det bli smartare?

Three horse hitch ute på landsvägen. 

Ungefär 1500 newtonmeter i dragkraft har dessa pojkar i detta läget.
Fin terräng runt Billebergs ägor. 

Specialtillverkad svängel.  Damm drar en tredjedel och Lukas och Walle drar  de två andra tredjedelarna, som är kopplade ihop. Allt detta för att få jämn belastning på svängeln. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar