söndag 25 september 2011

Hingstar i arbete

På Billebergs gård utanför Sexdrega körs det mesta av de fällda träden ut med hjälp av hästar. De 250 hektar stora skogsbruket har Lars-åke varit med att dra ut virket med hjälp av sina hästar de senaste 25 åren. Skogen ser verkligen annorlunda ut runt Billebergs gård: Små gator i skogen där en hästdragen griplastarvagn får plats att hämta ut de framdragna gallringsvirket skiljer den från en maskinellt skött skog. Det lär också skilja en hel del i produktivitet när skogen ska fällas en dag, till den maskinellt skötta skogens nackdel, naturligtvis.

Förberedelser till vinterns gallring har börjat då granar angripna av granbarkborre måste fällas för att försöka undvika fortsatt spridning och för att angripna träd är mer eller mindre döda. Terrängen är bitvis kuperad och en prövning för hingstarna Zoldat 1995 och Dacke. De är inte helt vana vid att jobba på detta viset i skogen, så det är roligt och intressant att följa deras utveckling till skogshästar. Stockarna har inte den rätta tyngden men marken är mjuk och det lär gå tungt att lunna ut virket för hästarna. Praktikanten får också ta i för det är krafter som ska tyglas i de här hästarna. De måste kunna dra långsamt, så man kan planera körningen. Båda hästarna är riktigt fina att köra. Zoldat är den som är körd mest av dem, men Dacke kommer snabbt nu. Med många korta körningar i skogen kommer han att utvecklas fort till en riktigt fin skogshäst.

Dacke i timmerskogen.

Lars-åke med Dacke.

Dacke drar, praktikanten vid tömmarna.

Zoldat 1995 drar rejäla stockar uppför en slänt. Notera den raka linjen från draglädret, baljorna och linan som förbinder svängeln till saxen. Så ska det se ut när selen sitter perfekt. Zoldat har en finnlokor på sin sele. Även däckelbågen är en modell som användes norrut på selarna där.

Rast=vila och mat.

Det blir några stockar av granbarkborreträden också. Dacke är i början av sin utbildning i skogen till timmerhäst.  Korta pass i skogen där han får dra lagom stora stockar gör gott åt honom. Han är stor redan, men kommer att fylla på med 100kg muskler så småningom. Som skogshäst har han utvecklats fort på bara några pass i skogen. Där emellan mycket annan hantering, givetvis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar