onsdag 5 oktober 2011

Inkörning av hästar

Inkörningshästarna löser av varandra på Ryasjö hästgård. För det mesta kommer ägarna ut och tittar till sina hästar vi något skede av inkörningen. I söndags var ägarna till nordsvenskan Flinga på Ryasjö för att titta till henne och det gick fint. Drog redskapen fint och var lugn som en betydligt äldre häst. Bilden är på Flinga i dragtagen.


Arkad frö är en riktigt fin fjordhästhingst som också han var långt kommen i inkörningen. Dessutom hur lugn och fin och inte det minsta bekymmer att få honom att baxa timmer över stock och sten. Bild på Arkad Frö med Lars-Åke och ägare.


Sen var det dags för dagens riktiga höjdare. En litet haflingersto har varit på hästgården någon månad och lite till. Inkörningen har varit aningen arbetsam för hästen har inte medgörlig till den graden att det varit svårt att köra in henne. Det gick bra att tömköra henne, men så fort man krävde något så var det oroligt att hålla i tömmarna. Hon lär till och med ha rullat omkring på marken med selar och redskap. Ingen lätt häst att köra in! Nu var målet att hänga för en sulky för ägarna och det var det som var meningen med denna hästen, att hon var på Ryasjö, att efteråt kunna köra henne för vagn. Vi hängde på sax och linor för att efter en stund få henne att dra en lunningsbåge med dubbla stockar för att lugna ner henne. Vi stannade ofta och berömde henne för det fina jobbet. Efter 30 minuter började hon vila fot och sakta sänka huvudet för att till slut vara helt lugn. Tillhörande nackmassage funkade fint för att lugna henne lite till. Till slut var hon så lugn att vi kunde ställa henne framför sulkyn och dra en sväng. Först med Lars-åke i sulkyn med mej ledande henne. Efter en stund kunde jag hoppa upp också. Innan det hade vi lärt henne gå upp i trav, så det var bara att ge sig iväg på grusvägarna. Fantastisk vilken utveckling vi fick se hos henne denna eftermiddag. Nu ska hon bara bli lite mer jämn i handhavandet, så är hon klar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar