måndag 12 september 2011

Summering av helgens kurs på Ryasjö hästgård.

14 deltagare med skiftande bakgrund av hästar och körning med dessa samlades under helgen på hästgården i Ryasjö. Noviser i hästskötsel och körning samt hästfolk med vana hade alla utbyte av helgens övningar. Deltagarnas tidigare erfarenheter och deras frågor gör grundkurserna intressanta även för de mer drivna kuskarna.

Selning av häst och hur selen kan anpassas efter utrustningen som ska anpassas gicks igenom i vanlig ordning och innan det togs det allmänt upp om handhavande av hästar. Många frågor togs också upp och speciellt gick Lars-åke igenom hur bett och huvudlag ska anpassas efter hästen så att den trivs med dessa och kan göra ett bra och säkert jobb.
De praktiska övningarna företogs till en början i paddocken utanför  stallet, men flyttades ut till en skogsdunge den andra dagen. I paddocken övades tömkörning. Små hinder av konade banor och några utlagda slanor att manövrera hästen igenom var en bra inledning till söndagens övningar i skogen. På en liten bana i skogen med stenar träd och andra hinder blir det genast lite svårare och givetvis roligare!

Innan alla var klara för detta så var en säker anspänning av redskap tvunget att klaras av. Anspänningarna övades med de olika redskapen. Lunningssax (domänsax), rekad kälke, lunningsbåge och en timmervagn övades det på. Det fint för deltagarna och hästarna. Den som imponerade mest var nog Zoldat 1995, som var med de andra hästarna i paddocken och övades med. Vilken häst! Makalöst fin att köra.  Lyhörd, lugn och direkt, som körhäst. Praktikantens favorit!

Grundkursen avslutades med en genomgång av anspänning av olika vagnar och sedan togs en tur med dessa på vägarna i skogarna runt omkring.

Lokselens anpassning till hästen.
Lars-åke övervakar övningarna.
Zoldat 1995 
Zoldat 1995
Tömkörning övas.Damm i övningstagen.
Dora
Doyan
Zoldat 1995 bjuder till fin körning
Anspänning av vagnar. Justering av draglinor pågår.
Körning på skogsväg...mumma för häst och kuskar.
Deltagarna i grundkurs i körning 2011Inga kommentarer:

Skicka en kommentar