måndag 16 april 2012

Påskveckan på Ryasjö Hästgård

Under påsken blev det gjort lite städning i skogarna runt gården samt lite uppdragskörning på Billebergs ägor. Dacke fick dra timmervagnen hemmavid och visade att han är värd de fina poängen han fick under bruksprovet på Grevagården 24 mars. Nu är det också klart att han kommer att flytta till Blåsmark utanför Piteå för att fortsätta sitt fina jobb med Lars-Olof Lundberg som ny ägare. Stall Lillberget är hans nya address, så vill ni fortsatt se bilder av honom så finns de säkerligen att se på Stall Lillbergets hemsida. Han  kommer att flytta i början på maj. Hans tjänster är redan beställda :-)
Några bilder av honom samt ett smart sätt att lasta virke på vagnen utan att behöva lyfta på mer än halva stocken. Den andra häften kommer på när Dacke tar några steg framåt. Sen väger man upp den andra änden på vagnen.







På Billeberg mellan Sexdrega och Svenljunga växer enormt stora och gamla träd. Några av dem har kapats till massaved och drogs i vanlig ordning ut med hästar för vidare transport till veduppköpare. Några av massavedstockarna var så tunga att griplastaren inte räckte till för att lyfta upp dem på vagnen. Då togs andra knep till och upp kom stockarna utan större problem. Det är en respektingivande tyngd som stockarna har så viss försiktighet är befogat vid hanteringen.
Respekt till Zoldat och Lucas som fick dra lassen denna dag.
Några bilder från momenten och de gamla granarna dokumenterade på denna blogg. Många av träden är ca.300-350 år gamla med omkrets runt 2,5 meter. Mäktigt! Se speciellt bilden på stocken med två kärnor. Det är inte ofta man ser sådana.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar