tisdag 8 mars 2011

Nu är det vår!

Vasalopp och femmilen under skid-VM i Holmenkollen fick vara denna dagen för vem kan vara inomhus när det är plusgrader och sol en dag i mars? Fyra hästar och tre kuskar skulle ut i skogen och ta ut virket från ett litet hygge, lite mer än en tennisplan i storlek. Inget konstigt i det, men de stora granarna som fällts stod inne bland några flyttblock av anselig storlek. Det såg svårt ut till en början och det blev det blev det också. Lars-åke hade Lukas och hingsten Zoldat i par som jobbade på riktigt bra. I par drog de ut de största timret medan Damm och Katrin plockade fram virke ur hygget så Praktikanten kunde komma åt det lätt, för att sedan ta det till avlägget. Hästarna jobbade på och lagom till solen gick ner, var allt virke utkört från det lilla hygget. Det blev ett riktigt test för hingsten Zoldat som visade att han förutom att vara riktigt fin, jobbade på riktigt bra med de andra hästarna.

En annan som nästan varje gång får prövningar är Praktikanten, som blev än mer varse vad en arbetshäst kan göra i skogen. Denna gång övades att få hästen att fokusera alldeles extra på uppgifterna. Att köra in med en stor Nordsvensk bland flyttblock och svallis från en begynnande tjällossning, är inte enkelt. Nu skulle timmer ut sedan hästen baxats in mellan flyttblock och is och det blev lite av ett test. Det visade sig att Walle, förutom att vara den mest fotograferade hästen på denna blogg, dvs fotomodell, också klarade av att klättra över några av hindren som till en början såg att vägen runt var det enda rätta, för att komma i läge att komma åt för att häkta på virket. Säkerheten går alltid främst, så liknande övningar bör inte göras om man inte är helt säker på att hästen klarar det eller att något annat äventyrar säkerheten. 

En liten grupp deltagare är anmälda till en grundkurs i körning 19-20 mars och har de tur så får de en fin dag i skogen de med.  Grundkurserna är egentligen till hösten, men är det tillräckligt många som vill gå  så hör med folket på Ryasjö hästgård om aktuella kurser så kanske det är en på gång som ni kan vara med på.
I maj körs en kurs i vårbruk och tills dess är bl a olika hästar på inkörning som praktikanten ska få ta del av.
Mer om detta senare i veckan.

Lukas och Zoldat. Kopplade till en parsvängel för att dra en gemensam  timmersax.

Walle, Lukas och Zoldat framför en del av timret som drogs ut från skogen under dagen. Walle har ett lunningsskackel kopplat till sig och på den sitter en timmersax (domänsax).


Lukas och Zoldat i arbete. Jobbar ihop som de aldrig gjort något annat.

Walle bland flyttblock och fällt timmer. 




1 kommentar: