onsdag 15 januari 2014

Stadiga pojkar i timmerskogen

Förra helgens fortsatta arbete med stormvirke och en del nyhuggen skog gick bra. Valle med servicevagnen och Dexter som tränas i att jobba på rejält för att bli ännu bättre på det han redan klarar bra. Tunga timmerstockar skulle upp för en slänt och det var i lördags inte fruset i marken tillika mycket blött från allt regn, så det var en liten utmaning att få fram virket till stickvägen. De tyngsta stockarna ligger kvar tills det är fruset och helst lite snö och då ska stockarna dras ut på kälkar. 

Nu är det snart slut på det stormfällda virket och huggningen kan bli mer planerad. Det underlättar givetvis körningen när virket faller så att det är lätt att få det till uppläggningsplatsen.
Nu har det redan varit ett par stormar under hösten och vintern. Ingen av dem har drabbat skogen som orkanen Gudrun för nio år sedan. Det tog då ett år att röja upp i skogarna runt Ryasjö hästgård och sammanlagt blev det 50 lastbilar med släp med stormfällt virke som sågades manuellt och kördes ut med  hästar på det sätt som de senaste inläggen i denna blogg visat. 

Nu har snön och kylan kommit och förhållandena att arbeta i skogen har blivit bättre. Det är renare och marken bär hästar och redskap bättre. Och nu är det snart dags för en skogskörningskurs i Ryasjöskogarna. Håll ögonen på denna blogg för information om datum osv.


Valle och den åttahjuliga servicevagnen.

Valle och Dexter strax innan avslut. 

Praktikanten får öva lite till innan deltagande i skogskörnings-DM
kommer på tal!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar