måndag 21 maj 2012

Rapport från kursen i vårbruk

Den gångna helgen hölls årets vårbrukskurs på hästgården, och med stor entusiasm tog sig deltagarna an de olika kursmomenten. Då alla är hästvana och med skiftande egna erfarenheter av arbete med häst blev det också flera intressanta diskussioner. Lördagen började med genomgång/repetition av utselning och säkerhetsaspekter i samband med hästkörning. Därefter började det praktiska arbetet i fält då en åkerlapp i anslutning till gården gödslades och harvades.
Under söndagen avslutades harvningen -jorden hade under den ljumma vårnatten torkat upp ytterligare- och därefter var det dags att anlägga en potatisåker. Först blev det genomgång av två viktiga redskap: ådern och hackan. Sedan var det Damms tur att dra potatisådern och kursdeltagarna turades om att skapa raka fina fåror. Detta arbete är verkligt finlir: en häst som drar tungt vill gärna öka farten, men här gäller att dra riktigt långsamt och med stor precision. Ingen uppgift för gröngölingar alltså, men rutinerade Damm klarade arbetet med glans! Det bästa är att vara två personer till att börja med: en kör hästen, och den andra sköter ådern.

Från Dukared utanför Hyssna kom deltagarna Sten och Annette, båda med lång erfarenhet av arbete med hästar. Sten har kört häst i skogsarbete i många år, och Annette har både ridit länge och tävlat i precisionskörning. I stallet finns nu nordsvenska travaren Iris, ardennern Bella och tvååriga shetlandsflickan Kajsa. Bella är under inkörning och lilla Kajsa står på tur. Vårbrukskursen var den första paret deltog i på Ryasjö, men det blir säkerligen inte den sista!Doyjan och Dora harvar i par

Annette med favoriten Damm

Livligt trafikerad åker!

Lukas drar jämnt och lugnt.

Zoldat 1995 med Lars-Åke vid tömmarna
gjorde även han sitt dagsverke.

Potatisådern demonstreras.

Damm och Sten, som håller ådern i ett stadigt grepp...

...och rakt och fint blev det!

Även potatishackan testades.

Doyjan drar ringvälten.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar