onsdag 15 februari 2012

Vårens kurser på Ryasjö hästgård.

Här är vårens kursutbud på Ryasjöhästgård. Datumen för kurserna är inte spikade ännu, men de kommer i den följd som presenteras nedan. Några veckor innan kurstillfället så meddelas datum och tid här på bloggen.

Närmast på tur är den kurs som presenteras i inlägget nedan. Skogskörningskursen 3-4 mars. Det är för närvarande elva deltagare anmälda. Kan du grunderna i körning med häst, så finns på denna kursen tillfälle att förkovra sig i körning i skogen. Hör av er till Lars-åke för anmälan.

Kursen som följer därefter är grundkursen i körning. Är du en novis som vill lära dig körning med häst från början, eller kusk som behöver friska upp kunskaperna så är detta kursen för er. Det som tas upp är  bl a hur en sele ska sitta på hästen, tömfattningar, an-frånspänning av olika redskap och givetvis praktiska övningar på superproffsiga arbetshästar. Och givetvis säkerhet vid hantering av hästar i sådana här sammanhang. Bilden nedan är från en grundkurs. Tömkörning under säkra former i paddocken. Mellan koner och slanor övas manövrering med hästen. Andra dagen på kursen görs samma övningar i skogen.
Sedan följer parkörningskursen. Uppsutten körning med parhäst är det som kursen handlar om. Anspänning av olika fordon, som rockarder, maratonvagnar och arbetsfordon, som t ex den åttahjuliga timmervagnen, kopplad till ett riktigt fint parrede. Perfekt att öva körtekniken med.
Olika typer av selning tas upp och speciellt det som följer vid parkörning. Justering av partömmar, draglinor osv. Körtekniken övas på allmän väg så vana av hästkörning sedan innan är en förutsättning för att att ha utbyte av denna kursen. Bilden nedan visar Nordsvenska hästarna Dora och Doyan i jämt och fint dragarbete. 
Sista kursen innan sommaren är en vårbrukskurs. En kurs i hur man brukar sin lilla täppa för att till sommaren kunna slå sitt eget hö. Det låter väl inte så tokigt?
Anspänning av diverse jorbruksredskap för vårbruk som t ex harv och praktisk övning i användandet av dessa tillämpas på denna kurs. Då finns även tillfälle att köra parhäst, enbett och trespann för den som inte provat det innan. Det är en del hästkrafter i rörelse under dessa dagar och det är mäktigt att se och uppleva, bara det. Anmälan till kurs, mer information om kurser, tidpunkter får ni från Ryasjö hästgård. Kontaktuppgifter till höger som vanligt. Exakta tider för kurserna meddelas här på bloggen.
Bilden är från vårbruket. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar