måndag 14 februari 2011

Sammanfattning av kursen i helgen.

Ett gäng deltagare hade med fyra hästar en riktigt fin helg i skogen. Solen sken och värmde gott trots att det var ganska kallt, åtminstone under morgontimmarna, innan aktiviteterna värmt upp både deltagare och hästar. Kursen gick ut på att lära sig grunderna i hantering av timmer. Lastning, lossning visas hur man gör detta jobb med endast ett fåtal hjälpmedel. Desto fler är teknikerna och hur man använder dem på vagnar och kälkar. Lars-åke hade till denna kurs tagit med doningen, en släde att lasta virket på. Det rekade släpredet var också med. Körning med lunningsbåge samt timmersax tillämpades båda dagarna. Lars-åke passade också på att visa Hällnäslyften. Ett bra redskap att lyfta riktigt grovt timmer, så man får upp det enkelt på vagn eller kälke. Alla fick köra och prova de olika redskapen så mycket de orkade. Timret räckte gott till men teknikerna tar tid att öva, så då blir dagarna korta och tiden tar slut.
Hästarna däremot, tog inte slut det minsta. Nordsvenska hästarna Damm, Dora, Lukas och Walle är erfarna skogshästar som tänker åt kusken om denne är en ovan kusk och en novis i körning till skogs. Perfekta hästar att träna med om man vill bli en bättre kusk. Kolla in denna bloggen för uppdateringar när det gäller kurserna. Var ute i god tid att boka en plats för kurserna är populära. Ring till Lars-åke för info. eller kolla som sagt in denna bloggen för uppdateringar.
Bilderna nedan visar lite vad som gicks igenom under helgen.Timmerstock skall strax dras upp på kälken.

Dora drar fint med lunningsbågen.

Lastknekten provas.

Lastknekten sparar mycket tid och ryggar.

Hällnäslyften i användning.

Det ska börjas i tid!

Restaurang Skogsgläntan bjöd på bruna bönor, kokt potatis och fläsk. 

Elden värmer gott och varmt kaffe finns alltid nära!Hemma igen efter en dag i skogen.

1 kommentar:

  1. De härliga bilderna väcker minnen från lärorika kurser vi deltagit i, där den framstående pedagogen Lars-Åke haft god hjälp av 2- och 4-benta assistenter
    hälsar Inger o Roffe från Åsen i Roasjö

    SvaraRadera