måndag 24 januari 2011

Summering av helgens påbyggnadskurs på Ryasjö.

Då var det bara summeringen kvar av helgens påbyggnadskurs i körning med häst på Ryasjö hästgård.
En samlad skara hästfolk från när och fjärran slöt upp på gården för att träna vidare på momenten med att förflytta timmer i skogen med diverse redskap. På grundkursen i höstas drogs småpinnar eller tomma redskap på slät mark med endast några få större träd som var enkla att manövrera runt, men nu skulle det köras virke på riktigt i skogen. Ett lämpligt antal träd var fällda för ändamålet och under lördagen körde de flesta med lunningsbågar och timmersaxar för att samla ihop timret. Några större träd drogs till det stora avlägget, men de flesta stora blev kvar till söndagen, då de drogs ut av bla. Nordsvensken Damm med hjälp av en rekad släprede. Alla momenten övades och visades praktiskt av kursedeltagarna med Lars-åke som handledare och det var imponerande tyngd i stockarna som förflyttades. Bilderna nedan beskriver några av dessa moment.
Många tips delades också ut av Lars-åke hur man med enkla medel manuellt kan hantera tunga stockar på ett säkert och effektivt sätt vid t ex lyft, så kursen innehöll inte bara moment där hästen är inblandad.
Så kort summering:
Kursdeltagarna hade fullt upp med momenten båda dagarna och såg ut att trivas gott.
Vädret var perfekt för ändamålet och en brasa fanns att värma sig vid under rasterna.
Även praktikanten tackar Lars-åke och döttrarna för en givande helg.
Bilderna nedan är ett urval från kursen. Vill ni ha bilderna, så ta kontakt med Lars-åke så ser han till att praktikanten skickar dem till er som var med på kursen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar