tisdag 28 december 2010

Inkörning av unghästar.

På hästgården är det bråda dagar. Ett par unghästar är på sluttampen av sin inkörning till arbetshästar och endast detaljer är kvar att öva lite mer på. Den mörkbruna hingsten på bilderna gick igår för andra gången med rekad virkessläp och det fungerade riktigt bra. Praktikanten fick under körningen hjälpa till lite med grimskaftet för att hjälpa hingsten hålla ut i svängarna på de smala huggargatorna i skogen. Under Lars-åkes vana handlag, snälla ord, lite godis, samt lite hjälp från praktikanten, jobbade hingsten på och han kändes mycket bra när dagen var slut för hans del, nästan färdig för att börja jobba på riktigt tyckte Lars-åke. På hemvägen fick han också prova att bromsa släpet i nerförsbacke samt dra kälken på allmän väg för första gången. Också detta klarade han bra.
Den andra hästen, en svart fyraårig valack ända från Hudiksvall fick prova en åttahjulig timmervagn för första gången. En liten promenad i skogen med vagnen på släp för att värma upp och sen prova några backningsövningar. Praktikanten hjälpte till att backa för att det inte ska kännas för tungt hästen - det ska kännas lätt och vara kul för honom att ta i lite. Så funkar det med unghästarna, att de ska få stanna och vila mycket efter varje moment, uppmuntras för ett fint jobb med lite godis tex. Också för praktikanten är det nyttigt att följa inkörningen på nära håll, att se samarbetet mellan häst och kusk är lärorikt!
Praktikanten och Lars-åke hade med hästarna en fin dag i det kalla, soliga fantastiskt fina vintervädret. På tur står att se vad gårdens nyaste hingst, Zoldat 1995, går för samt att känna på några ettåringar som är på gång att förberedas att köras in om några år.

Treårig hingst under inkörning. Jobbar på så det ångar om honom.
Öronen pekar bakåt, hingsten väntar på nya kommandon.

Lars-åke och treåriga hingsten.

En fyraårig glad kille från Hudiksvall. Snart är han en riktig skogshäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar