fredag 2 december 2011

I väntan på snön...

kan man skriva lite om responsen på offentliggörandet av den nya kuskutbildningen på Strömsholm. Det var lite pådrag under förra onsdagen på Ryasjöhästgård med det fulla programmet  som stod till buds. Journalister var där för att förmedla nyheterna genom lokala morgontidningar. Ett reportage fanns att läsa i förra lördagens tidning om det hela. Det är en ganska stor händelse att en kuskutbildning nu kommer igång igen och det kommer att finnas skäl att återkomma till ämnet senare.
Under tiden kuskutbildningens planer finslipas är det vardagligt arbete som står på tapeten. På Billebergs ägor är det snart färdigt med förstagallringen. Det betyder minimala stickvägar där hästar och griplastarvagn nätt och jämt får plats, men det räcker med fem centimeter till godo för att det ska gå att ta sig fram med ekipaget. Hästarna som dragit mest på sistone är Walle och Damm, men även hingsten Dacke har fått vara med och dra åttahjulingen i arbetet att samla ihop gallringsvirket.
Det blir fort mörkt i dessa tider. Arbetsdagen tar inte slut för det. Hästar finns alltid att köra in och det går att göra på en upplyst gårdsplan. Just nu är det ett par Nordsvenska ettåringar som håller på att köras in. Mitt i denna vardagen blev Lars-åke i onsdags intervjuoffer för ett examens arbetande elev från Strömma lantbruksskola. Det är mycket som händer på hästgården nu...innan snön kommer. För sen blir det åka av;-)

Borås Tidning om offentliggörandet av kuskutbildningen.

Helt ordinär last i gallringsskogen. Walle och Damm drar.

En massa massaved. 

Frågor och svar om hästhållning.  Ett examensarbete får
draghjälp av Lars-åke.

måndag 21 november 2011

Kuskutbildningen tillbaka på Strömsholm.

Fast det är i Ryasjö det utannonseras. På onsdag är det dags att bekräfta denna nyhet inför massmedia. Som synes nedan är programmet för dagen gediget. Det har lagts ner mycket energi för att få fram denna utbildning igen då den varit borta några år. Nya tider och behov gör att det finns möjlighet att försörja sig av arbete med häst på entrepenad. Detta behov har nu hörsammats av myndigheter så nu finns snart en utbildning av körkaraktär med häst i entrepenad som en av de KY-utbildningar man kan söka till på Strömsholm.
Detta klargörs i detalj på Ryasjö hästgård nu på onsdag. Mer om detta senare. Sponsorerna för evenmanget syns längst ner på inbjudan:
Svenska Ardennerföreningen, Föreningen Nordsvenska hästen, Skogshästen, Svenska Fjordhästföreningen, Svenska Russavelsföreningen och JUF.


onsdag 26 oktober 2011

Bilder och summering av kursen förra helgen.

Kursen förflöt bra på hästgården. Momenten gick igenom som beskrivits, men först en rejäl genomgång och repetition av de punkterna som är viktiga att veta i hästhantering, allmänt och lite mer specifikt om dessa som ingår i just körning. Första dagen drogs redskap i skogen och lite mer övning i anspänning av dessa var just en av punkterna som skulle övas lite extra på under denna kurs. Ett par vagnar hängdes för hästar under eftermiddagen. Walle fick dra en timmervagn och Doyan samt Dora fick i par dra nyinköpta åttahjulingen efter en uppsnitslad bana. Zoldat 1995 fick också vara med under dagen och visa vad han gick för. Vädret var inte så bra under lördagen, men det blev desto bättre under söndagen när anspänningen av vagnar samt uppsutten körning skulle praktiseras. Så blev det också.
Rockarder, maratonvagn och åttahjulingen kördes av alla kursdeltagare. Fler kurser följer under höst/vinter och tidigt i vår. Håll ögonen på denna Ryasjöbloggen för uppdateringar och information om dessa.

Walle med glada kuskar

Anspänning av vagn.


Zoldat 1995 med lunningsbåge.

Kul bild, men så lärorik. Så här ser det ut när tömmar till trespann provas. Hästarna fingerade av glada  kuskar.

Lars-åke visar hur parhästarna Doyan och Dora kopplas till parredet.

Tömfattning på bruksvis. Funkar till allt; skogskörning och vagnskörning när man behöver högerhanden fri .

Aschenbachfattning till enbett.

Sämre kan man ha det:-)

Doyan och Dora drar på.

Åttahjulingen för skogskörning funkar fint på plan mark också.

Walle gillar att dra vagnar. Stiligt ska det vara för denna pojken.
 Lika snygg framför maratonvagnen som han är fenomenal i skogen att dra stockar.

torsdag 20 oktober 2011

Kurs till helgen!

Det blir en fortsättning på grundkursen i körning till helgen på Ryasjö hästgård.
Allmänt som vanligt vid kurserna är hästhantering. Det som visas och övas på är anspänning med släpredskap, arbetsvagnar, rockard och maratonvagn, bl a.

Teknikerna som ska övas på är uppsutten körning, dvs parkörning, ryggning och tempokörning.
Backa med häst och vagn är inte fel att kunna och lära sig hålla koll på farten vid körning är bra att veta hur det går till för kusken som vill köra med stil. Tömfattning kommer säkerligen att gås igenom också dvs. Achenbachs tekniker och de gamla bruksmetoderna att hålla i tömmarna. Mycket lärorikt och intressant.

Kursen är för nuvarande fullbokad, men vid händelse av att någon bokar av sin plats, så kan de vara värt att ringa och kolla om det finns någon plats över. Om det nu är fullt så passa på att skriva in er på en liknande kurs som körs 3-4 december. För vidare information vänligen ring hästgården i Ryasjö.

Bilden nedan är tagen i december förra året i ett vinterföre. Lukas och Walle drar en timmervagn som  denna dagen lastades med gallringsvirke. Körningen gick i de små gatorna en liten skördare lämnat efter sig. Riktigt snävt på många ställen och svårt att köra för de allra flesta. Lars-åke kör för tillfället de båda hästarna med tömmarna skavande på två träd. Vad kan svårighetsgraden vara på en sådan övning, tro? Det är millimetrar mellan vagnens hjul och träden och det är inte direktkontakt med hästarna genom tömmarna! I skogen kommer kunskaperna fram!

måndag 10 oktober 2011

Ryasjö Hästgård på Hästmässan på Åhaga i Borås.

Ryasjö hästgård höll igår en clinic på hästmässan i Åhaga gamla lokstallar. Lars-åke visade upp hästarna 
Zoldat 1995 och Lukas. Han använde dem när han visade körkonsten som ett av av de sätt man kan använda när man hanterar hästar i dagligt arbete. Körkonsten har gamla anor och med denna clinic passade Lars-åke på att visa hur man kan använda denna konst i modern hästhantering. 
Körkonsten är på uppgång i Sverige. Intresset är på den nivån att en kuskutbildning är på väg att startas vid Strömsholm. Mer information kommer senare. Det är på tiden att dessa kunskaper förvaltas på riksnivå. 
Längst ner en bild på leverantören av en del av Lars-åkes seldon, Niklas på Svenljunga sadelmakeri. 
Eleverna från Naturbruksgymnasiet i Svenljunga gjorde ett strålande som medhjälpare under clinicen.





lördag 8 oktober 2011

Hästmässa på Åhaga i Borås

7-9 oktober är det fullt hus med hästar och annat som hör till det man kan göra med dem. Program till Hästmässan på Åhaga i Borås. Klicka på länken och ta del av programmet. Ryasjö hästgård är där varje dag under mässan och håller banan fin med hjälp av Nordsvenskarna Zoldat 1995 och Lukas. På söndag eftermiddag kommer Lars-åke att hålla en clinic om den Nordsvenska hästen och möjligheterna med en sådan. Kl.16. Bilderna nedan är pojkarna som kommer att vara på Åhaga. Lukas och Zoldat 1995.


onsdag 5 oktober 2011

Inkörning av hästar

Inkörningshästarna löser av varandra på Ryasjö hästgård. För det mesta kommer ägarna ut och tittar till sina hästar vi något skede av inkörningen. I söndags var ägarna till nordsvenskan Flinga på Ryasjö för att titta till henne och det gick fint. Drog redskapen fint och var lugn som en betydligt äldre häst. Bilden är på Flinga i dragtagen.


Arkad frö är en riktigt fin fjordhästhingst som också han var långt kommen i inkörningen. Dessutom hur lugn och fin och inte det minsta bekymmer att få honom att baxa timmer över stock och sten. Bild på Arkad Frö med Lars-Åke och ägare.


Sen var det dags för dagens riktiga höjdare. En litet haflingersto har varit på hästgården någon månad och lite till. Inkörningen har varit aningen arbetsam för hästen har inte medgörlig till den graden att det varit svårt att köra in henne. Det gick bra att tömköra henne, men så fort man krävde något så var det oroligt att hålla i tömmarna. Hon lär till och med ha rullat omkring på marken med selar och redskap. Ingen lätt häst att köra in! Nu var målet att hänga för en sulky för ägarna och det var det som var meningen med denna hästen, att hon var på Ryasjö, att efteråt kunna köra henne för vagn. Vi hängde på sax och linor för att efter en stund få henne att dra en lunningsbåge med dubbla stockar för att lugna ner henne. Vi stannade ofta och berömde henne för det fina jobbet. Efter 30 minuter började hon vila fot och sakta sänka huvudet för att till slut vara helt lugn. Tillhörande nackmassage funkade fint för att lugna henne lite till. Till slut var hon så lugn att vi kunde ställa henne framför sulkyn och dra en sväng. Först med Lars-åke i sulkyn med mej ledande henne. Efter en stund kunde jag hoppa upp också. Innan det hade vi lärt henne gå upp i trav, så det var bara att ge sig iväg på grusvägarna. Fantastisk vilken utveckling vi fick se hos henne denna eftermiddag. Nu ska hon bara bli lite mer jämn i handhavandet, så är hon klar.


måndag 3 oktober 2011

Timmerkörning på Billebergs ägor

Då är det igång; höstens timmerkörning. Nordsvenska hästarna Damm, Lukas och Walle drar ut virke från ett ca. två hektar stort område på Billebergs ägor beläget mellan Svenljunga och Sexdrega, Västra Götaland.
Hästarna har hjälp av kuskarna och en fin griplastarvagn. Terrängen är enkel och arbetet går fint för den lilla skördarens förare har lämnat lagom stora gator att dra detta ekipage igenom. Det är mycket trångt på en del ställen, fast det ibland inte är kvar många centimeter tillgodo.
Speciellt blir det när det är trespann som drar, för ekipaget är brett och långt som en lastbil så både hästarna och kusk är  riktiga proffs. Det är ett rent nöje att se detta arbete på nära håll!
Svårigheten för kusken är att köra mellan stående träd i kombination med att griplastarvagnen väger mer än tre ton fullastad, dragen av levande kraft,  vilket gör det än mer fascinerande.
Motiveringen att gallra så här med liten skördare och få virket utdraget ur skogen med hästar för en skogägare är enkel: Skogen kan gallras på ett bättre, mer vinstrikt och mindre förstörande sätt. Det blir mer virke kvar vid slutavverkning helt enkelt. Den lilla skördaren gör små gator i skogen och hästarna fördärvar ingen mark under sig eller rötter till växande träd. Kan det bli smartare?

Three horse hitch ute på landsvägen. 

Ungefär 1500 newtonmeter i dragkraft har dessa pojkar i detta läget.
Fin terräng runt Billebergs ägor. 

Specialtillverkad svängel.  Damm drar en tredjedel och Lukas och Walle drar  de två andra tredjedelarna, som är kopplade ihop. Allt detta för att få jämn belastning på svängeln. 

söndag 25 september 2011

Hingstar i arbete

På Billebergs gård utanför Sexdrega körs det mesta av de fällda träden ut med hjälp av hästar. De 250 hektar stora skogsbruket har Lars-åke varit med att dra ut virket med hjälp av sina hästar de senaste 25 åren. Skogen ser verkligen annorlunda ut runt Billebergs gård: Små gator i skogen där en hästdragen griplastarvagn får plats att hämta ut de framdragna gallringsvirket skiljer den från en maskinellt skött skog. Det lär också skilja en hel del i produktivitet när skogen ska fällas en dag, till den maskinellt skötta skogens nackdel, naturligtvis.

Förberedelser till vinterns gallring har börjat då granar angripna av granbarkborre måste fällas för att försöka undvika fortsatt spridning och för att angripna träd är mer eller mindre döda. Terrängen är bitvis kuperad och en prövning för hingstarna Zoldat 1995 och Dacke. De är inte helt vana vid att jobba på detta viset i skogen, så det är roligt och intressant att följa deras utveckling till skogshästar. Stockarna har inte den rätta tyngden men marken är mjuk och det lär gå tungt att lunna ut virket för hästarna. Praktikanten får också ta i för det är krafter som ska tyglas i de här hästarna. De måste kunna dra långsamt, så man kan planera körningen. Båda hästarna är riktigt fina att köra. Zoldat är den som är körd mest av dem, men Dacke kommer snabbt nu. Med många korta körningar i skogen kommer han att utvecklas fort till en riktigt fin skogshäst.

Dacke i timmerskogen.

Lars-åke med Dacke.

Dacke drar, praktikanten vid tömmarna.

Zoldat 1995 drar rejäla stockar uppför en slänt. Notera den raka linjen från draglädret, baljorna och linan som förbinder svängeln till saxen. Så ska det se ut när selen sitter perfekt. Zoldat har en finnlokor på sin sele. Även däckelbågen är en modell som användes norrut på selarna där.

Rast=vila och mat.

Det blir några stockar av granbarkborreträden också. Dacke är i början av sin utbildning i skogen till timmerhäst.  Korta pass i skogen där han får dra lagom stora stockar gör gott åt honom. Han är stor redan, men kommer att fylla på med 100kg muskler så småningom. Som skogshäst har han utvecklats fort på bara några pass i skogen. Där emellan mycket annan hantering, givetvis.

måndag 12 september 2011

Summering av helgens kurs på Ryasjö hästgård.

14 deltagare med skiftande bakgrund av hästar och körning med dessa samlades under helgen på hästgården i Ryasjö. Noviser i hästskötsel och körning samt hästfolk med vana hade alla utbyte av helgens övningar. Deltagarnas tidigare erfarenheter och deras frågor gör grundkurserna intressanta även för de mer drivna kuskarna.

Selning av häst och hur selen kan anpassas efter utrustningen som ska anpassas gicks igenom i vanlig ordning och innan det togs det allmänt upp om handhavande av hästar. Många frågor togs också upp och speciellt gick Lars-åke igenom hur bett och huvudlag ska anpassas efter hästen så att den trivs med dessa och kan göra ett bra och säkert jobb.
De praktiska övningarna företogs till en början i paddocken utanför  stallet, men flyttades ut till en skogsdunge den andra dagen. I paddocken övades tömkörning. Små hinder av konade banor och några utlagda slanor att manövrera hästen igenom var en bra inledning till söndagens övningar i skogen. På en liten bana i skogen med stenar träd och andra hinder blir det genast lite svårare och givetvis roligare!

Innan alla var klara för detta så var en säker anspänning av redskap tvunget att klaras av. Anspänningarna övades med de olika redskapen. Lunningssax (domänsax), rekad kälke, lunningsbåge och en timmervagn övades det på. Det fint för deltagarna och hästarna. Den som imponerade mest var nog Zoldat 1995, som var med de andra hästarna i paddocken och övades med. Vilken häst! Makalöst fin att köra.  Lyhörd, lugn och direkt, som körhäst. Praktikantens favorit!

Grundkursen avslutades med en genomgång av anspänning av olika vagnar och sedan togs en tur med dessa på vägarna i skogarna runt omkring.

Lokselens anpassning till hästen.
Lars-åke övervakar övningarna.
Zoldat 1995 
Zoldat 1995
Tömkörning övas.



Damm i övningstagen.
Dora
Doyan
Zoldat 1995 bjuder till fin körning
Anspänning av vagnar. Justering av draglinor pågår.
Körning på skogsväg...mumma för häst och kuskar.
Deltagarna i grundkurs i körning 2011